KOGEMISED JA RIKASTUMINE

2022 aastal on olnud meeletult palju kogemusi ja ägedust- uusi kliente nii erinevatest valdkondadest, vahvaid ideid ja koostööprojekte, uusi partnereid, huvitavaid koolitusi iseendale, saavutusi, kvaliteetaega lähedastega- just seda ma rikkuse all mõtlengi! Minu silmaring on laienenud ja pean tunnistama, et üha rohkem kasvab ka empaatiavõime ning mõistmine, et „issanda loomaaed“ on kirju ja see, kuidas me maailma näeme võib olla väga erinev!

Pean kohe ära mainima, et minu jaoks on töö ja eralu üks tervik, sest need mõjutavad üksteist ning selline teadlik lähenemisviis tervikust ja tasakaalu toetamine (conscious leadership) juhtimises on mulle hingelähedane teema ning minu kokkuvõte sisaldab mõlemat!

2022 aastal vähenes ühekordsete kontaktide arv ja suurenes pikaajaliste protesside maht püsiklientidega. Rõõm on tõdeda, et päriselt muudatuste elluviimiseks ja juurutamiseks otsitakse vajaduspõhiseid lahendusi, mitte niivõrd ühepäevaseid inspiratsiooni ampse. Ei väsi kordamast, et ühepäevasest vee dieedist või korra jõusaalis käies ei muutu ka pilt peeglis. Korraks on hea tunne ja paari päeva pärast on see unustatud. Sama on ka juhtimises! Päriselt kinnistuvad muudatused sellele regulaarselt aega pühendades, koos õppides oma eksimustest kui ka edulugudest ning uusi võimalusi ja ressursse leides.

Kohati oli aasta äärmusest äärmusesse- paar kuud on töötempo päris hullumeelne, ragistad tööd teha panemata tähele nädalapäeva või kellaaega ja siis teed STOPi- lülitad end suveks niimoodi välja, et augustis ei saa kuidagi enam töölainele! Täielik restart! Kõike korraga oli kogu aeg hästi palju ja vahepeal oli tunne, et kas see läbipõlemine koputab uksele või sai juba uksest sisse, aga õnneks sain õigel hetkel piduri peale… eks peab ise ka vahepeal peeglisse vaatama. Mida ma seal koolitusruumis targutan enesejuhtimisest ja teadlikkusest, kui endal see ei õnnestu, eks?

Aga viskame siis pilgu peale, mida põnevat 2022 pakkus. PS! Müts maha ja kummardan nende ees, kes suudavad lõpuni lugeda 🙂

Aasta numbrites

Kuna tõesti 70% oma ajast pühendusin püsiklientidele pikaajalistes arengu ja coachingu protessides, siis inimkontaktide arv tsipa kahanes- 1540 unikaalset silmapaari 2022 vs 1664  2021 aastal! Aga see-eest kui palju me muutuseid koos lõime! VÄGEV!

  • 16525 läbisõidetud kilomeetrit mööda Eestimaad
  • 618 osalejat 11 organisatsioonist 20-s vajaduspõhiselt koostatud koolituspäeval
  • 325 tundi coachingut 
  • 96 tundi supervisioone
  • 23 meeskonda 9 organisatsioonist 4-9 kuulistes coachingu protsessides
  • 17 õpetajat individuaalsetel supervisiooni sessioonidel
  • 15 juhti personaalsetel coachingu sessioonidel
  • 2 väga vinget, rikastavat ja pikaajalist arenguprogrammi tippjuhtidele kahes organisatsioonis
  • 2 veebiseminari – PARE liikmetele ja vahva inspiratsiooni amps Kati Orava kristeldamise kogukonnas!
  • 1 ebamaiselt äge kogemus olla moderaator koos Urmas Vainoga ligi 600 osalejaga juhtimiskonverentsil Coaching 2022 Vastupanu
  • 1 esinemine Äripäeva Koolituskonverentsil
  • 1 supervisiooni podcast ESCÜ 25. juubeliaasta jaoks!
  • 4 artiklit blogis ja erinevates väljaannetes (Director, personaliuudised.ee)

Õnnestumised ja elamused

Professionaalses elus tuli üks äge võit- sain Professional Certified Coachi  taseme ICF poolt, mis on vaid vähestel coachidel Eestis (hetkel 16 inimest). See tase on justkui kvaliteedi garantii mis näitab, et olen end pidevalt täiendanud, järgin olulisi professionaalseid reegleid ja kompetentse ning olen läbi viinud minimaalselt 500 tunni coachingu sessioone (tegelikkuses juba üle 800 tunni).

Eriti tore ja uhke tunne on selle üle, et olen Eestis ainuke coach ja superviisor, kes omab nii ICF sertifikaati, kui ka ANSE standardeid järgiva superviisori taset 6.

Maikuus oli mul suur au ja rõõm olla koos Urmas Vainoga kaas moderaatoriks juhtimiskonverentsil Coaching 2022, kus osales ca 600 inimese! Saime väga positiivse tagasiside ning endalgi oli selline tunne, et oleks nagu Urmasega seda varemgi teinud. Kui sul on kõrval ikka nii professionaalne inimene, siis selline esinemine tulebki kuidagi nii loomulikult ja mõnusas sünergias välja! Aitäh Urmas selle ägeda koosluse eest!

SUKELDUMINE…. Minu elu TOP3 kuuluv kogemus! Punase mere floora ja fauna on ikka uskumatult ilus, värvikirev ca 1700 liiki kaladega (Läänemeres vist ca 47)! Milline rahu oli seal vee all. Sina ise oled suhteliselt abitu seal kiirelt vilksavate kalaparvede keskel, näitab sulle kätte, et sa ei ole mingi maailma valitseja ja siis imetled seda sõnatut sünergiat, mis on looduses loomulikult sündinud- igaühel oma roll, eesmärgid, vastutus ja tegevused. Kõik toimib kõlavas vaikuses, kulgemises ja see kõik tundub nii harmooniline! Väga palju andis uut perspektiivi ja rahutunnet!

Minu imelised kliendid

KLIENDID on sel aastal andnud tagasisidet, et just sind soovime meile arengupartneriks oma isiksuse, mõttemaailma, kogemuste ja töövõtetega. Mõned jagatud mõtted:

  • „Ma usaldan sind 200% meie meeskondadega tegutsema. Ma isegi ei pea sulle enam ootusi selgitama“
  • „Ma tean, et sa leiad õiged pimenurgad ja võimalused, sa oskad mingil müstilisel viisil inimestel õigetele nuppudele vajutada“
  • „Sa tunned juba meie organisatsiooni ja selle eesmärke läbi ja lõhki, jätkame jälle..“
  • „Ma ei saa aru, kuidas sa suudad mind viia nii sügavate taipamisteni ja teha seda nii loomulikult ja sujuvalt“
  • „Minu jaoks on oluline sinu tugev strateegiline mõtteviis ja kogemus, mida seod sügavamate psühholoogiliste aspektidega“
  • „Sinu tööriistakast praktiliste, lihtsate ja kiirelt rakendatavate tööriistadega on olnud nii suureks abiks meie igapäeva juhtimiskultuuri arendamisel“.

Ikka ja jälle tulevad nad minu juurde tagasi ning on tekkinud püsiklientuur, kes juba mitu aastat ikka ja jälle teevad tellimusi! Tänulik teile usalduse eest! Kuigi minu valdkonnas on väljaõpe väga oluline, mõjub sinu enda isiksus ja varasem elukogemus ehk märksa enamgi ning edulooks saab märkida ka seda, kui sinuni jõuavad nö sinuga sarnase DNA-ga inimesed 🙂

Minu käest on küsitud see aasta mitmeid kordi, et noh jaga siis neid negatiivseid näiteid juhtidest või meeskondadest ja ma jään kogu aeg hätta. Sest ma ei tea, kas minul on midagi viga, aga mul on KÕIK ääretult ägedad kliendid ja juhid. Kui nad on juba minuni jõudnud, on nad valmis uuendustele, omavad tahet ennast, oma süsteeme, meeskondi või organisatsioone arendada ja paremaks muuta. Nii palju põnevaid teemasid, väljakutseid ja võimalusi, arutelusid… Kui avatud ollakse, kui palju ma näen soovi asju parendada ja uuendada. Nii palju saan mina tänu neile õppida ja oma silmaringi laiendada. Rikastav ja rõõmustav!

Mis mind eriti rikastab ja mida naudin on töötamine organisatsioonides kogu vertikaalse läbilõikega- alates tippjuhtidest kuni eesliini spetsialistideni välja. See annab väga laia mõistmise ja näidete varalaeka, nii saan olla ressursiks erinevatele tasanditele ja juhtidele, kes vahest jäävad ehk liiga kinni oma suurtesse visioonidesse või strateegiatesse  ning ei märka ehk neid nüansse, mis jäävad näiteks spetsialisti vaatevälja ja fookusesse. Ja ka vastupidi- avardada spetsialistide mõistmist, et miks mõnikord juhid teevad selliseid otsuseid ja suurendada nende arusaama organisatsiooni vaatest. See on nii põnev!

Aitäh teile- Elisa juhid eesotsas Kaija,  Anu, Ülle; Tiina Mironova, Margus Nõlvak, Kai Reola ja Ilona Dmitrijeva, Kristi Velbaum, Ene Koitla ja Aive Aru, Maris Viires ja Triinu Karming, Ruth Selirand, Mari Hermann ja Ervin Luur, Merit Luik ja teised vahvad kliendid, kes tee olete minu teekonda rikastanud, silmaringi laiendanud ja aidanud mul hoida oma „lihaseid“ toonuses, rakendada oma loomupäraseid andeid ning täitnud ka minu õnnekarikat tänutundega! I love my job!

Teemad ja fookused juhtimises

Sel aastal joonistusid välja mõned olulised teemad ja fookused, mis käisid läbi peaaegu igast meeskonnast ja organisatsioonist. Mul kujunes välja lausa oma valem ja teooria, mida tuleb vist hakata raamatuks kirjutama (üks lapsepõlve unistus on veel realiseerimata).

  • 3T valem- teadlikkus, tulemuslikkus ja tasakaal! Kui oleme piisavalt eneseteadlikud, mõistame iseenda, meeskonna toimimise mehhanisme, siis suudame oma töösooritust, protsesse ja kultuuri piisavalt hästi korrigeerida ja tõhustada, et saavutada tulemuslikkus ja tasakaal töö ja eraelus!
  • Minu mõju ja eneseteadlikkus- See on siis minu isiklikult väljatöötatud kolmnurga teooria, kus kõik algab sinust endast! Kui oled loonud selguse, milline persoon sa oled, mis on sinu funktsioonid ja roll; mis mõjutab sinu käitumist, miks valid endale pidevalt sarnaseid väljakutseid, ülemusi või mis paneb sind pidevalt sama “ämbrit” kolistama, siis suudad paremini mõista enda mõju teistele ning läbi parema enesejuhtimise ka positiivselt mõjutada teisi. Seeläbi ei lase sa ka teistel ennast negatiivselt nii palju mõjutada ja oskad igapäevastest tegevuste teha väikeiseid muudatusi paremuse poole.
  • “Miks? Kuidas? Mida?” Seda suurepärast Simon Sineki kuldset kolmikut olen rakendanud väga erinevate teemade, vajaduste ja protsessidega. Need loovad selgust ja tähenduslikkust, mis omakorda annab sisemist motivatsiooni ja inspiratsiooni ning võimekust teisi kaasata ning parimaid sooritusi teha. Igaüks peaks aeg-ajal endalt küsima need küsimused- Miks ma seda asja teen? Mida see mulle tähendab? Miks on see oluline ja mida ma loodan sellega saavutada? Kuidas ma tahan seda teha? Mis on minu jaoks oluline? Millised väärtushoiakud ja kokkulepped peaksid seda saatma? Mida, millal ja kellega ma siis teen, et seda saavutada ja oodatud väljundini jõuda?
  • Erinevad juhtimisstiilid- väärtuspõhine, teadlik juhtimine (consicious leadership), eestvedav ja coachiv juhtimistiil. Palju oleme erinevate organisatsioonidega tegelenud juhtimisstiilide kaardistamise ja arendamisega, milliseid võtteid, kellega ja kuidas parimal moel rakendada.
  • Muudatuste juhtimine- on üks minu lemmik teemasid ning see mis parasjagu maailmas toimub, esitab organisatsioonidele, juhtidele ja nende meeskondadele pidevaid väljakutseid kohanemiseks, ümberorienteerumiseks, inimeste kaasamiseks ning uute sihtide leidmiseks ning realiseerimiseks.  Oi kui palju edulugusid ja realiseeritud muudatusi on mul olnud au sel aastal kõrvalt näha ja nendega kaasas olla! Aitäh!
  • Kommunikatsioon ja suhtlemine- sageli jõuamegi klientidega tõdemusi, et igasuguste arusaamatuste, pingete ja probleemide taga on kommunikatsioon ja suhtluse tagataustal toimetavad tegurid nagu eeldused, uskumused, erinevad ja väärtushinnangud, mis panevad meid ridade vahelt välja lugema mõtteid, mida seal tegelikult ei ole. Kuidas me räägime sõnade, kehakeele ja hääletooniga- see on ääretult põnev, kuidas töötades selle teemaga tekib meeskondades AHHAA momente, taipamisi ja kui palju oleme loonud selgust, maandanud pingeid ja löönud “õhku puhtamaks”.
  • Töösoorituse ja võimekuse tõstmine ja säilitamine- siinkohal peab kurvastusega tõdema, et covid ja maailmas toimuv on jätnud oma jälje ning inimeste vastupidavus ja võimekus töiste ning ka eraeluliste teemadega toimetulekuks vajab suuremat toetust, kui kunagi varem. Hea meel on selle üle, et väga paljud organisatsioonid on valmis oma töötajaid selles toetama, luuakse programme, kaasatakse coache ja superviisoreid! Tänulik sellistele organisatsioonidele!

Iseseisvus vs kuuluvus

Minu jaoks on professionaalses elus tähtsal kohal panustamine valdkonda. Mul on suur au olla sel aastal Eesti Supervisiooni ja Coachingu ühingu president ning minu roll on suurendada coachingu ja supervisiooni nähtavust ühiskonnas. Meil on juhatuses ägedad inimesed, kes soovivad panustada ning leiavad oma põhitöö kõrvalt vabatahtlikult aega, et mõelda, tegutseda ning inspireeruda ühisest tegutsemisest.

ESCÜs olles on suur rõõm ka meie kogukonnast, kus saame jagada kogemusi, hoida kvaliteeti ning tegutseda ühiste eesmärkide nimel. Endiselt usun, et coachidel ja superviisoritel on tööd palju ja koostöös peitub jõud. Oktoobris korraldasime katusorganisatsiooni ANSE General Assamble Tallinnas, kus osaliseid 19 riigi ühingute esindajad ning arutasime, kuidas erinevates riikides seistakse superviisorite ja coachide arengu, kvaliteedi ja teenuste nähtavuse suurendamise eest. Oi kui palju rikastumist suhete, suhtlemise ja kogemuse näol!

Samuti on vabatahtlik panustamine mõnda katusorganisatsiooni üks põnev enesearengu teekond. Kogukonda kuuluvad väga eripalgelised inimesed, kelle erinev maailmapilt annab palju mõtteainest, märkamisi ja võimalusi enese sisse vaatamiseks ning arenguks. Soovitan soojalt ka teistele, see on tõesti väga rikastav teekond!

Superviisorina toetab mind sel teekonnal meie vahva estvisiooni grupp, kus saame oma tööalaseid juhtumeid arutada ning enda mõjuga tegeleda.

Aitäh armsad estvisioonikad- Kristi, Margo, Evelyn, Ingrid, Sirle, et hoiame üksteise selget vaade.

Partnerlus ja projektid

Kuigi mulle meeldib ettevõtluses omapäi tegutseda, tunnen väga suurt tänutunnet ja rõõmu selle üle, et olen endale ühe ägeda partneri leidnud, kellega koos kehtib reegel, et 1+1=11! Koos luues ja tegutsedes on võimalik teha veelgi ägedamaid arenguprogramme, inspireerida ja võimestada rohkemaid inimesi! Suur tänu AILI NURMEOTS, et oleme sinuga selline äge DÜNAAMILINE DUO! Meil on nii ägedad programmid ja kliendid!

Juba 4 aastat rikastan oma maailma läbi panustamise ja koostöö Äripäeva ja ICF Estonia coachidega, kus mul on suur rõõm olla Coachingu konverentsi programmiloome tiimis ja 2023 aastal esmakordselt toimuva Supervisiooni konverentsi “Sein on ees?!” programmijuhina tegutsedes. Suur tänu ICFi ägedad coachid, ESCÜlased ja Aira Tammemäe, kes on ikka konverentside korraldamises tõeline proff!

Koostöös peitub rohkelt väge, võlu ja inspiratsiooni!

Professionaalne areng

Sel aastal jättis mulle sügava jälje maikuus MCC ALAIN CARDON (Prantsusmaa) meistriklass, mis andis mulle veelgi rohkem sügavust ja taipamisi süsteemse coachingu maailmast. Olenemata meie rollidest, olukordadest või eesmärkidest, käivad meie kaasas erinevad mustrid. Kui tavaliselt öeldakse, et see või see muster käitumine on jube halb, siis tegelikkuses on mustrid on head meie jaoks, sest kas kujutaksite ette arvutit ilma programmideta- see oleks nagu sisutühi kest.

Ka meie kest on mustreid täis, oluline on vaid see, kui teadlikud me oleme oma mustritest ja kui oskuslikult oskame neid kasutada.

Südasuvel nautisin ka Laulasmaal järjekordset JOHN WHITTINGTONI (Inglismaa) süsteemse coachingu ja konstellatsiooni koolitust „The Intelligence of the Field“.See on justkui kvaliteetaeg iseendaga, kus läbi iseenda sisse vaatamise õpid uusi tööriistu ja arusaamasid, kuidas olla parim partner oma klientidele. Sest eks mina ise olengi kõige suurem ja olulisem tööriist oma töös! Jaanuaris 2023 lähen Londonisse III moodulist „The language of the Field“inspiratsiooni ja ideid ammutama!

Jätkuvalt armastan väärtustavat pilku ehk APPRECIATIVE INQUIRY lähenemisviisi ning septembris oli suur rõõm kohtuda isiklikult SARAH LEWISega (Inglismaa), kes on mitmete raamatute autor ja AI lähenemisviisi tõeline meister. Tema raamat Appriciative Inquiry in Change Management. Using AI facilitating organizational development” andis nii palju taipamisi ja tööriistu, kuidas toetada organisatsioone muudatuste ning strateegiliste eesmärkide elluviimisel.

Tasakaal vs tööhullus

Kui minu käest küsitakse, et kuidas ma jaksan niimoodi tööd teha, siis ma ikka ja jälle räägin „STRATEEGILISE MÖLUTAMISE“ planeerimisest ja olulisusest. Kui varasemalt oli mul ülimalt raske end välja lülitada, sest ikka oli vaja midagi ÄRA TEHA, siis nüüd on mul täieliku südamerahuga planeeritud diivanil rullimise, romantiliste komöödiate või raamatu lugemise päevad kalendris, kus sisuliselt mitte midagi ei tee. Isegi silm ei pilgu ja närv ei kõigu, kui pestud pesu hunnik tugitoolis seisab või mõni tolmurull nurgas end esitleb… Ja olgem ausad, kui ikka nädalas 4 päeva gruppide ja meeskondadega tegutseda, siis vahepeal isegi suurel suhtlejal nagu mina olen, on lihtsalt vaikuses koduseinte vahel olla päris kosutav!

Loomulikult kosutab minu hinge reisimine- olgu siis härra abikaasa ja lastega matkabussiga mööda Eestit ringi rallitades või maailma eri paiku avastades.

Õhu vahele laskmine ehk PAUSI HOIDMINE JA KANDMINE tekitab ajus mõnusa vaakumi, mis tõmbab uut hingamist ligi. Ja nagu öeldakse, et riidekappi ei saa ka uusi riided sisse toppida, kui vanu eest ära ei korista. Seega kandev paus toimib suurepäraselt, et luua selgust ja värkust oma mõtetes ja tegudes!

Coaching ja supervisioon on justkui tippspordi tegemine, kus tuleb teadlikult oma energiat juhtida- magada piisavalt, süüa hästi, leida aega taastumiseks, turgutada enda vaimu, et siis jälle teele minna.  Nagu härra Köster ütles Kevade filmis „Sina pead oma ihu ja hinge eest hoolt kandma“, siis jaksad ka teiste eest hoolt kanda, eks?

Ja see vist on ka ealine iseärasus, sain ju asja pööripäeval 45 :-), kus üha rohkem leian end mõttelt, et raha tuleb ja läheb, raha ei saa maailmas kunagi otsa, aga tervis on kõige olulisem ja kui selle eest mitte hoolitseda, siis ei aita üksi summa seda tagasi saada.

Seega soovin kõigile rohkelt tervist ja tervise teadlikkust- et igaüks leiaks viisi, kuidas tema saab kõige paremini oma vaimu ja keha kosutada! 

Minu pere

Mul on keeruline sõnadesse panna, kui tänulik olen oma pere olemasolu eest! Härra abikaasa ja lapsed, kassid, koerad ja oma kodu. Mind on ikka nii ägedad isiksused emaks valinud ja nendega on nii vahva juttu rääkida, oma mälestusi jagada, kuulata ja uurida nende maailmavaadete kohta.  Tänu nende imeliste inimeste toetusele saangi mina “hullu panna”, tööd nautida ja maailma muuta paremaks paigaks! Armastan teid kuuni ja tagasi!

„Minu kodu on minu kindlus“ käib kindlasti minu kodu kohta. Mulle nii meeldib kodus olla. Mõnusalt teraapiline on aias nokitseda, koertega hullata.. lihtsalt niisama looderdada. Ma annan endale täie tõsidusega aru, et mul on tohutult vedanud- katus peakohal, kõik on terved, toit laual ja töö, mis paneb silma särama ja hinge helisema.

Tänulik olen ka oma väga kireva, mitmekesise ja ääretult vahvate sõprusseltskondade üle! Ei väsi me oma stiilipidudest, veedame aega koos peredega, vaidleme ja parandame koos maailma. Ka minu sõbrad rikastavad minu maailma!

Pere ja suhted mõjutavad meid väljaspool kodu, kuidas me tunneme end tööd tehes, kolleegide või koostööpartneritega suheldes ja kõrgustesse püüeldes. Pere on üks oluline süsteemi osa ning seepärast on oluline märgata ja hoida teadlikult tasakaalu töö ja eraelu vahel. Tegelikkuses on ju inimene üks tervik koos kogu oma süsteemiga. Meil võib töö juures väga hästi minna- oleme tulemuslikult, omada võimalust rakendada oma võimeid ja kompetentse, aga kui peres on miskit valesti, siis tahes-tahtmata mõjutab see meie töösooritust. Väga suur osakaal on siin eneseteadlikkuse ja teadmises, mida vajad sina, millised on sinu pereliikmete ootused ja vajadused, väärtushoiakud ja uskumused. Kuidas me mõjutame teineteist ja kuidas saame üksteisele olemas olla?

2022 tarkuseterad!

Mida kokkuvõtvalt öelda?

  • Õnne tähtsaimad osad on: Midagi teha, midagi armastada ja midagi loota! Soovin endale ja kõigile teile, et teil oleks töö, mis paneb hinge helisema; inimesed, keda armastada ja oleks lootus, et midagi uut ja toredat on ees ootamas!
  • Parem on asja üks kord näha, kui sellest tuhat korda kuulda! Julgust katsetada, avastada ja mugavusstoonist väljuda!
  • Iseloom on teekond, mitte sihtpunkt! Miski pole kivisse raiutud ning kui on tahet, siis on meil kõigil võimalik areneda ja muutust luua:-)
  • All other skills are bullshit as you cannot hide the attitude! Vaata eelmist punkti 🙂
  • Why you try to push the river? Let it flow! Mõnikord me üritame asju liiga palju tagant tõugata ja ära tehaVahest aitab see, kui lasta asjadel omasoodu ja loomulikku radapidi kulgeda ja jõuab ka sihtpunkti. Võib olla isegi suurema rahulolutundega!

Aitäh!

Teie Jaanika Rannula