Vooseisund, eduelamused ja tänulikkus!

2021 aastat on keeruline lühidalt kokku võtta, sest kõike oli nii palju. See oli nagu pidev FLOW seisundis tegutsemine, kus ennast unustavalt 200%-lt pühendusin erinevatesse tegevustesse, sest no lihtalt nii ägedaid asju sai teha!

40 aastat õnne retsepti otsinud Ameerika teadlane Mihaly Csikszentmihalyi sõnastas õnnevalemiks Flow teooriat (vooseisund ehk kulgemine), kus parimad hetked on meie elus siis, kui selle nimel on endaga tööd tehtud ja vaeva nähtud. Et nagu optimaalne kogemus. Flow tekib tegevustega, mis neelavad sind täielikult, kus saad mängu panna kõik oma oskused ja energia. „Õnnelikkus on seisund, mille vastuvõtmiseks me peame valmistuma, arenema ja keha või meelt viimse piirini pingutama.“ 

Ja teate- mul kestis see terve AASTA!!!

Pean etteruttavalt ütlema, et seekordne aasta kroonika hõlmab nii töiseid, kui ka isiklikke tegemisi, sest olen järjest rohkem veendunud, et need kaks asja moodustavad ühe terviku ning neid eraldada on mõttetult kunstlik! Üha rohkem räägime organisatsioonides inimeste vaimsest tervisest ja heaolust ning kuidas juhtidel on väga oluline meeles pidada, et oma töötajate innustamisel on oluline huvi tunda inimese kui terviku vastu. Aga vaatame, kuhu sulg mind viib!

Aasta numbrites

Uskumatuna näib küll, aga taaskord eneseületamine- 1664 inimkontakti 2021 vs 1048 inimest 2020! 

Töiste tegemiste täpsem ülevaade numbrites:

  • 28 õpetajat individuaalsetel supervisiooni sessioonidel
  • 25 juhti ja spetsialisti personaalsetel coachingu sessioonidel
  • 24 meeskonda 147 inimesega 3-9 kuulistes coachingu ja arenguprogrammides
  • 16 organisatsiooni 531 inimesega osales 1-2 päevastel spetsiaalselt nende jaoks disainitud koolituspäevadel
  • taaskord lugematul arvul tunde eelintervjuusid coachingu ja arenguprogrammide läbiviimiseks
  • 11 artiklit blogis ja erinevates väljaannetes (Äripäev, Postimees, Director, personaliuudised.ee)
  • 1 rahvusvaheline veebiseminar ANSE suveülikoolis!
  • 1 veebiseminar sai läbi viidud koos Aili Nurmeotsaga Juhi5 koostöös!
  • Ja parapampapaa…. Üle 900 silmapaari! jälgis minu esinemisi Äripäeva korraldatud Teenindusjuhtide, juhtimiskonverents Coaching 2021 Pöördepunkt ja Meelerahu konverentsil!

Rohkete klientide ja töiste tegemiste üle saan olla ainult tänulik ja üüber õnnelik!
Peamised märksõnad võiks olla: enesejuhtimine ja teadlikkus, mõttemustrid ja hoiakutest vabanemine, harjumuste muutmine, koostöö ja tervilikkus, muudatused, suhtlemine ja suhted, avastamisrõõm ning lahendustele suunatus!
Mul on nii palju põnevaid kliente erinevatest valdkondadest, kes kogu aeg õpetavad ja arendavad minu silmaringi, annavad inspiratsiooni, et ise januneda uue info, teadmiste ning metoodikate järele.
Muutus toimus ka selles, et üha vähem teen 1-päevaseid koolitusi ning rohkem leiab mind ülesse klient, kes soovib pikaajalist koostööd ja muutuseid koos ellu viia! Ja see on nii ÄGE olla kaasateeline sellistes protsessides!

Kientide tagasiside on olnud ääretult kihvt, isegi laulu sise pandi mind 🙂 Selle eest tänan südamest sind, Ruth Selirand nii inspireeriva kogemuse eest!

TÜ Strateegilise juhtimise magister!

Juunis sai minust pärast 3 aastat õpinguid Tartu Ülikoolis strateegilise juhtimise magistriõppe edukas lõpetaja! Ei osanud ju mina minna lihtsama vastupanu teed- viisin läbi 1,5 aastat kestnud longituud uuringu, kus oli nii eelküsitlusi, vaatlusi, tagasiside küsitlusi, intervjuusid ning mida kõike analüüsisin korrelatsioonanalüüsis pea 2 kuud! Aitäh Krista Jaakson väga kannatlikku meele eest! No juukseid kukkus üsnagi palju selle stressi tõttu peast, aga nagu näete- silm särab endiselt! See pingitus oli seda väärt! Ausõna! Minge ülikooli, sest lisaks teadmistele, saate endale nii ägedaid kaasteelisi, kui koostööpartnereid ja klientegi 🙂

Minu uus kogukond- Juhi5

Minu ellu on tulnud üks imeline ja eriline kogukond- Juhi5! Oehh… see on teekond inspireerumisest, koos kasvamisest, ämbrite kolistamisest ja õppimisest, kuid endiselt oleme me teel ning teguseme millegi suurema nimel, mida kuidagi ei saaks üksinda luua! Kui palju vahvaid mõtteid, kui palju oleme juba koos loonud ja korda saatnud! Üksinda tegutseda on super ja samas omada veel lisaks kogukonda, kes annab sulle tiivad! Siiralt tänulik teile Aili, Ain, Ivar, Reelika ja Olesija- minu inimesed!

Professionaalne areng ja koostöö!

Minu üks olulisi põhiväärtusi on professionaalsus ning eneseareng!

Sel aastal võtsin ette teekonna taodelda International Coaching Federation poolt välja antavat coachide professionaalsuse märgist PCC. See on olnud põnev pea aastane teekond koos minu mentor coach Katrin Oblikasega. Kui see nüüd uuel aastal õnnestub, siis olen Eestis esimene coach, kes on väljaspoolt ICF akredideeritud õppet selle taseme ja tunnustuse saanud. Olen sulle, Katrin ääretult tänulik nii toetava ning arendava koostöö eest! Taas on minuni jõudnud üks “minu inimene”, kellega on tekkinud nii mõnus mõistmine ja klapp! Jääme siis põnevusega ootele!

Minu jaoks üks selle aasta tipphetki oli osalemine novembris John Whittingtoni Systemic Coaching & Constellations 2 päevasel koolitusel. Nii palju uusi mõtteid, metoodikaid, enesearengut ja taipamisi. Lisaks asukoht, kus see toimus- Laulasmaa LaSPA on ikka megamõnus koht, kus nautida aeg iseendale!

Panustan jätkuvalt valdkonna professionaalsuse ja nähtavuse hoidmiseks olles ESCÜ- Eesti Supervisiooni ja Coachingu Ühingu juhatuse liige.

Endiselt on suur rõõm panustada Äripäeva, ESCÜ ja ICF koosloomes loodud Coachingu konverentsi programmi kujundamisse ning ettevalmistustesse. Tänu konverentsile on lisaks eneseteostusele, panustamisele võimalik kohtuda oma valdkonna tippudega. Tõeliselt tänulikuks tegi kohtumine Marcia Reinoldsiga, kes on raamatu “Coach the person, not the problem” autor. Põnevad väljakutsed jätkuvad ka 2022 aastal, sest järgmisel konverentsil olen Urmas Vaino kõrval laval moderaatori rollis!

Minu ESTvisioonikad hoiavad minu professionaalsel värskusel kenasti silma peal. Nii äge on teiega arutleda, praktiseerida erinevaid tehnikaid ning hoida ka iseenda pead selgena:-) Aitäh Kristi, Evelyn, Margo ja Ingrid!

Enesearengu mõttes on raamatute lugemine endiselt magistriõpingute “mürgistuse” tõttu suuur väljakutse! Suudan vaid sirvida, aga päriselt lugeda kaanest kaaneni ei õnnestu! Ühte raamatut soovitan küll päriselt lugeda- meie mõttemustrite kohta väga mõnus lugemine Petra Bocki “Mindfuck“. Ahjaa- suvepuhkuse ajal “õgisin sisse” 11 krimikat ja armastusromaani, aga see on selline aju tuulutamine, mitte enesetäiendamine 🙂

Minu muutumismäng 🙂

KÕIGE SUUREM RÕÕM JA ÕNN on olla uhke oma isikliku saavutuse üle- -35 kilo! See on lihtsalt kirjeldamatu, kui hea tunne on olla taaskord oma “vanas” kehas- kepselda ringi nagu kevadine vasikas ilma et süda puperdaks, selg valutaks või higi jookseks! ÕNNELIK!

Rõõm ja aeg iseendale!

Nuvot- see strateegiline mölutamine ehk kvaliteetaeg iseenda, pere ja sõpradega sai mul nüüd ka selgeks õpitud 🙂
Üks mis kindel, kui mõte tuleb- tee ära! No suve tippsündmuse võlgnen teile- Kätlin ja Nele! Milline adrenaliin ja samas nauding oli tantsida teiega koos üle 25 aasta! See kinnitab taaskord ütlust, et vein läheb aastatega aina paremaks 🙂

Mõnusalt sai ka reisimas käidud- imeline Itaalia oma värvide ja mustritega. Aitäh Einar, et hoolimata ebareaalsetest takistustest oli reis nii kosutav ja mõnus kulgemine! Totaalse Londoni fännina sai juba 5.kord käidud seda linna uudistamas ning muinasjutu usku inimesena Harry Potteri maailmas seigelda- no isegi pisar tuli silma vaimustustest, et kuidas ikka inimestel on antud selline fantaasia! Vägev! See tuletas mulle taaskord meelde, et ka minu unistus- kirjutada raamat, on veel ees ootamas mind! eriline tänu suurepärastele kaaslastele- Eliise ja Marta! Teiega võib reisida kuuni ja tagasi!

Kindel on see, et uued mõtted, inspiratsioon, vaimustus ja vaimsus saaks kanda on vaja võtta ja planeerida aega endale ja oma lähedastele! Jätkan samaga uuel aastal!

2021 olulisemad mõtted ja märkamised!

  • Enesejuhtimine ja eneseteadlikkus on olulisem kui kunagi varem! Planeeri aega enda reflekteerimiseks, tunnustamiseks ja analüüsimiseks! Tee seda regulaarselt, siis kasvab sinu tõhusus, oled teadlikum iseendast ning sead oskuslikumalt ka oma tegevusplaane!
  • Märka enda võimekust! Vooseisundis tegutsemine on võimas kogemus, kuid tuleb ole ettevaatlik- võid end üle koormata, sest sa ei pane tähelegi, kuidas kirgastunud vaimu saatel ütleb vaikselt su keha ülesse! Räägin oma kogemusest!
  • Kiirusta aeglaselt- muudatuste elluviimine tundub mõnikord olevat kiire ja oluline, kuid eelkõige tuleb võtta aeg, et oma meeskonnale selgitada, miks see muudatus on tähtis? Kuidas see mõjutab töötajate ja ettevõtte käekäiku, mis kasu keegi sellest saab? Siis tekib inimestes tahe ja nad on juhiga samas paadis.
  • Mis on sinu jaoks tähtis? Saavutus, areng, stabiilsus ja turvatunne, professionaalsus, ausus, hoolivus, võim või kontrolli omamine. Need asjad kannavad sind erinevates situatsioonides, panevad sind reageerima ja tundma erinevaid tundeid ning emotsioone. See loob sinu Mõju ja mõjususe teistele inimestele ja oma tegevustele! Ole teadlik oma mõjust ja doseeri õigetes portsjonites!
  • Eesmärgid on olulised, kuid neid ei pea kogu aeg kaasas kandma nagu üritaks elevanti ühe ampsuga süüa. Tee oma eesmärgid juppideks ja saavuta neid “amps-ampsu” haaval. Tunnusta ka väikeste edusammude eest!
  • Toimetulekuvõimet on võimalik suurendada, kui sa ei võitle pidevalt “tuuleveskitega”. “Vaat kui ülemus teeks…”, või “Kui tema muudaks, siis…”, või “Miks me peame jälle..” ON NAGU ON, mida sa selles olukorras saad parimat enda jaoks teha? Muutes ennast, muutub ka maailm!
  • Endiselt ja jätkuvalt usun, et koostöös peitub jõud! Sest paika peab lihtne fakt- koos jõuab rohkem ja mõju on suurem!
  • Võta aega iseendale! Pane kalendrisse “minu looderdamise” aeg, sest nii kui sa teed pausi- uhh… teate kui head mõtted ja energia siis tuleb! Olles pidevalt orav rattas, ei tule tulemus kiiremini või parem! Pigem langeb kvaliteet ja enda energia sealjuures on madalam ning töövõitu ei oskagi nii hästi nautida!

Tänan veel:

  • Mu kallis armas pere- Einar, Eliise ja Marta! Ilma teie toetuse ja kannatliku meeleta ei saaks mina mööda maailma ringi tuuseldada, “särada” ja nautida oma tegemisi!
  • Minu imelised kliendid, kes usaldavad ning kaasavad mind oma arengu ja muudatuste protsessidesse! Elisa juhid ja meeskonnad, Selver, Eesti Energia, Pärnu LV, Ursus, Stockmann, erinevad koolid, Breakwaters Tehnology, Euronics, Tartu Kutsehariduskeskus, Helmes…  Teid on nii palju, et kõiki nimesid ei jõuagi välja tuua, kuid tänu teile polegi minu töö nagu töö, vaid oleks nagu üks pidev inspiratsiooni teekond!
  • Aira Tammemäe- suur tänu ikka ja jälle kutsumast konverentsidele esinema! Alati on sul nii professionaalne korraldus, et lausa lust on olla esineja sinu konverentsidel!
  • Diana Ingerainen- andsid mulle teeotsa ja usku, minu ihudoktor nr 1!
  • Armas ESCÜ juhatus– teiega koos teeme veel suuri tegusid! Aasta 2022 saab olema väga põnev teekond!
  • Tartu kursusekaaslastele- aitäh, et tegite meie koosoldud õpingute aja nii värvikirevaks ning seltskondlikuks! Tahaks teid rohkem näha!
  • Ja minu vahvatele sõpradele, ilma kelleta ei kujuta oma vaba aega ja puhkust ettegi! Uute tegudeni uuel aastal!

Tsitaadid, mis sel aastal mind eriliselt kõnetasid:

  • I don´t chase! I attract what belongs to me and it simply finds me!
  • Kõige pimedam on vahetult enne koitu! Kui tunned, et nüüd on põhi käes, siis tea- kohe saabub valgus!
  • Sa saad seda, mida näed! Vaata avatud meelega ja sa avastan nii mõndagi imelist- ka iseenda sees 🙂

Teie Jaanika Rannula