Muutused, kohanemine, eneseareng!

Aasta 2020 on olnud kõike muud kui igav!

Iga takistust tasub võtta kui õppetundi ning oluline on see, kuidas me nendega hakkama saame ning edasi liigume. Mõnikord on halb asi millekski hea- täna ei kujutaks ettegi, et esialgse kevadise tööplaani kõrvalt oleksin suutnud edukalt lõpetada ISCI ja TÜ strateegilise juhtimise 2. kursuse!
Väga mitmekülgne aasta: sai suure hooga tööd teha, õpingutesse süveneda ning ennast arendada, perega aega veeta, puhata, veelkord mõnuga tööd rügada, uusi kogemusi kogeda, põnevates projektides osaleda ning saavutada midagi väga isiklikku, mis on minu tervise jaoks väga tähtis! Aga kõigest kohe lähemalt 🙂

Kõige suurem muutus oli kevadel, kui näost näkku kohtumised asendusid virtuaalmaailmaga. Uus reaalsus nagu öeldakse. Mis iseenesest coachingu, koolituse ja supervisiooni maailmas avardab võimalusi töötada klientidega soovi korral kasvõi üle kogu maakera! Minu jaoks on see hea viis oma aega kvaliteetsemalt juhtida ning olla arengupartner rohkematele klientidele!
Eriti tore võimalus oli nautida loodust ja teha zoomi kohtumisi!
Kuigi esialgu mõtlesin minagi kaasa minna virtuaalsesse maailma kolimise hullusega, lausa pool suve kulus igasuguste veebiplatvormide ja uudiskirjade süsteemide uurimisele mõistsin, et igapäevaselt saata uudiskirju a la “see e-kursus muudab sinu elu kardinaalselt” või “muidu maksab koolitus 1500, aga vaid sulle 99 eurot”  ei ole minu teema! Ma olen inimeste inimene! Jah, ei saa minagi “kiviaega” jääda ning kindlasti kasutan virtuaalmaailmavõlusid ja teen veebiseminare edasi, aga olen jätkuvalt “rätsepmeister Kiir”, kes kohandab ja õmbleb klientidele sobivaid arenguprogramme ning pakun vajaduspõhist sisuloomet (ehk moodne nimetus sellele on teenuste disainer 🙂 )

Suve lõpuakordiks valmis  kodulehe e-pood, digitaliseeritud arengukaardid ning nüüdsest on võimalik minu tooteid-teenuseid sealt soetada. Lisaks on inspireerivaid arengukaardid nüüdsest kättesaadavad Apollo raamatupoes.

Muudatused keskkonnas
Õnnedoos

Ülevaade töistest tegemistest

Oma püsiklientidele ja pikaajalistele koostööpartneritele lisandus uusi kliente väga värvikast valdkondade paletist: jaekaubandusest, IT sektorist, riigiasutustest ja KOV-st, hulgikaubandusest, haridusasutustest ja telekommunikatsioonist, keskkonnasäästjaid, meditsiini kui ka transpordi ja töötleva tööstuse valdkondadest.

Töiste tegemiste kokkuvõte numbrites:

  • 11 juhti personaalsetel juhi coachingu sessioonidel
  • 8 meeskonda 148 inimesega osales 3-9 kuulistes coachingu, supervisiooni või muudatuste- ja arenguprogrammides
  • lugematul arvul tunde eelintervjuusid arenguprogrammide läbiviimiseks
  • 24 õpetajat individuaalsetel supervisiooni sessioonidel
  • 11 asutust 225 inimesega osales 1-2 päevastel spetsiaalselt nende jaoks disainitud koolituse ja/või inspiratsiooni päevadel
  • 9 artiklit blogis ja erinevates väljaannetes (Äripäev, Postimees, Director, personaliuudised.ee)
  • 428 inimest 2 veebiseminaris koostöös CV-Online-ga!
  • 137 osalejate Emotsioonide töötoas Äripäeva Meelerahu konverentsil!
  • Üle 75 kuulaja loengutes Pärnu koolides ja Noorte Vabaajakeskuses!

Numbreid kokku lugedes olin hämmingus, sest eeldasin, et sel aastal on numbrid kindlasti kesisemad. Uskumatuna näib küll, aga virtuaalse maailmaga kohanemine suurendas inimkontaktide arvu maagiliselt-

1048 inimkontakti 2020 vs 589 inimest 2019!  Suur tänu kõigile!

Minu jaoks  on veel üks oluline muutus sel aastal- proportsionaalselt kasvas 1-2päevase koolituste asemel pikaajaliste coachingu, muudatuste elluviimise ja arenguprogrammide arv, mis näitab klientide üha kasvavat teadlikkust ning nõudlikkust arenguprogrammide suhtes!

Meeskonna coaching
Meelerahu konverents
Meeskonna koolitus
Kokkuvõte
Meeskonna coaching

Eneseareng ja panustamine valdkonda

Hästi põnev, rikastav ning uusi vaatenurkasid andev koolitus oli Nick Kitcheni 2,5 päevane “The Power of Empodied Coaching. Introduction of Somatic Cognitive Coaching Skills”.
Vahva oli kevadel Persoonibrändi akadeemias pandeemiast tekkinud ebakindluse tõttu enda sisse vaadata ja kaardistada oma tegevusi, fookusi ning jõuda tõdemuseni, et teen ikkagi enda südame jaoks õiget asja ja lähen sellega edasi.

Juunis sai läbi minu 2,5 aastane teekond ISCIs- rahvusvahelises supervisiooni ja coachingu instituudis! Oi kui õnnelik ma olin, sest nii palju oli enesesse vaatamist ning kirgastumist! Võin end auga kutsuda sertifitseeritud coachiks ja superviisoriks, kelle väljaõpe vastab rahvusvahelistele standarditele ning vahest oleks vaja ratastega kohvrit, et kogu seda tööriistakasti klientide juurde kaasa saaks võtta!

Mõnulesin augustis ISCI suveakadeemias Algallikal, mis on juba kujunenud mõnusaks sügishooaja käivitajaks.

Sai loetud nii mõnigi raamat– oli neid mis kõnetasid rohkem, aga neid, mida lugesin diagonaalis, kuid ikkagi andis igaüks mingi mõtte või taipamise. Soovitusi ei oskagi anda, sest nende seas oli väärt kirjandust igale maitsele.

TÜ Strateegilise juhtimise magistriõppes on jäänud veel sabaots- juunis 2021 on plaanis ka see edukalt lõpetada ning seepärast olen juba jaanuarist saadik uurinud muudatuste juhtimist erinevates organisatsioonides ning keskendugi sellele, kuidas meeskonna coaching saab muudatuste juhtimist toetada. Ehk et olen oma igapäevatöö ja õpingud ühendanud ning mitmed kliendid on oma muudatuste elluviimiseks mind kui meeskonna coachi kaasanud.

Astusin International Coaching Federation liikmeks ja et toetada oma valdkonna arengut sai septembris minust ESCÜ- Eesti Supervisiooni ja Coachingu Ühingu juhatuse liige, kus löön aktiivselt kaasa coachingu valdkonnas ja turunduse teemadel.

Samuti on suur au ja rõõm kuuluda ülimalt inspireerivasse tiimi- nimelt Äripäeva, ESCÜ ja ICF poolt ellu kutsutud Coachingu konverentsi korraldustiimi, kus koostasime ühiselt põneva programmi ning juba üle 300 inimese on piletid soetanud 25. mail 2021 toimuvale konverentsile “Pöördepunkt”. Soovitan soojalt tulla ning kuulata maailma tipp coachide mõtteid ning vaadata nende demo-coachinguid.

ISCI lõpetamine
ESCÜ juhatus
Õppiimine
ISCI
ICF membership

Millised olulised mõtted võtan kaasa 2020 aastast?

  • KAASAMINE kui võluvägi- juht ei pea kõike üksi välja mõtlema, vaid kaasa oma meeskonda- neis peitub hindamatu ressurs, tarkus, loovus, mõtteid! Räägi inimestega, miks on see muutus või otsus oluline, kuidas see mõjutab selle konkreetse inimese töö ülesandeid, koormust, sissetulekuid ning võimalusi teha oma tööd endiselt hästi! Küsi nende mõtteid ja ideid läbi mille tekib ka neil suurem vastutustunne ja soov panustada!
  • Teadlikkus iseendast, oma vajadustest ja väärtushinnangutest- mida rohkem tunnen iseennast, olen teadlik oma ootustest iseendale ja teiste suhtes, seda lihtsam on ennast juhtida ka kõige keerulistemas situatsioonides.
  • Inimesed kohanevad erineva kiirusega– on inimesi, kes lähevad kiirelt muudatustega kaasa, kuid on ka neid, kes tahavad rahulikult analüüsida ning läbi mõelda kõik olulised nüansid, et olla ettevalmistunud ning ebaõnnestumisi minimeerida! 
  • Inimene on “karjaloom” ning kaugtöö vormis töötamine ei sobi kõigile ning selleks, et inimestes ei tekiks ebakindlust, ärevust ning oleksid jätkusuutlikult tõhusad, on vaja uusi kokkuleppeid, pidevalt ja veelgi rohkem suhtlemist ning “käsi pulsil” hoidmist. Kõik ei ole tõhusad ajaplaneerijad või enesejuhtijad- on inimesi, kes vajavad juhtide tuge, aga nad ei julge (hirmust näida ebakompetentse või saamatuna) küsida. Juhi roll siinkohal on märgata ning hoida ise pidevalt silma peal oma inimestel ning aktiivselt suhelda.
  • Distantsil suhtlemisel vajame veelgi rohkem edasiviivat tagasisidet- peegelda, tunnusta, märka! 
  • Koostöös peitub jõud! Kõik ei pea olema “Liivima parimad ratsutajad”, vaid üheskoos (ka koos nö konkurentidega) suudetakse palju rohkem korda saata!
  • Selged kokkulepped, ootused ning tegevusplaanid, mida kõik üheselt mõistavad on olulised edutegurid kiirelt muutuvas majanduslikkus keskkonnas. Endiselt suudame rääkida küll eesti keeles, aga ikkagi kõlavad mõtted kui “hiina keeles”. Ehk meie eelarvamused ning ootused selekteerivad infot, mida me tahame välja lugeda. Mina arvan ja sina arvad, mina eeldasid, et sina eeldasid…”
  • Sa oled väärtuslik ja hoia ennast! Leia enda jaoks aega eneseanalüüsimiseks ja selleks tuleb ka aega planeerida iga päevaselt. Mida kogesin, õppisin, mis mind mõjutas, kuidas tundsin, mis mõtted tekkisid, kuidas edaspidi olla teadlikum ja targem olukordades, mille üle tundsin uhkust jne. Kosuta end puhkepausidega- jaluta, treeni, mine metsa või mere äärde, tee kiiruinak, sest lastes “õhku vahele”, tulevad kõige paremad mõtted ning hea enesetunne on garanteeritud!

Midagi isiklikku ja südamest!

Unista suurelt

15. aastat olen teinud aasta kokkuvõtte ning järgmise aasta unistuste nimekirja. Eelmise aasta lõpus tehtud kollaažilt ei leia küll pandeemiat, aga paljud unistused on siiski täitunud. Nagu juba õpetaja Laur ütles Tootsile, et “kui kõike ei jõua, tee vähemalt pool” 🙂
2013 juunis diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus ning sellest ajast saadik on minu kehakaalu kõikumine olnud nagu “Ameerika mägedelt sõit”. See unistus tervislikust heaolust rippus minu nimekirjas igal aastal ja ei ma jätnud jonni! Tänu perearstist kursusekaaslase Dianale sai juunis 2020 (uskumatu, aga jälle avastasin ühe 7. aastase tsükli enda elus) minu muutumismäng ning tänaseks olen suutnud saavutada midagi müstilist: -21kg! Ma olen nii õnnelik ja tänulik! 🙂 🙂 🙂 Seega kui 1.kord ei õnnestu, ära viska püssi nurka, küll see ükskord õnnestub!

Minu seekordsed siirad tänusõnad kuuluvad:

  • Oma perele, et nad endiselt minusugust “hullu” hoiavad ja lasevad olla “mina ise”!
  • Eriline tänu minu pikaajalistele klientidele, kes usaldavad ning kaasavad mind oma arengu ja muudatuste protsessidesse! Terje, Margus, Rita, Tiina, Kaija, Diana, Maarja, Jelena, Ruth, Ulla ja teised, kes te ikka ja jälle leiate tee minu juurde 🙂 🙂 🙂
  • Diana Ingerainen– sa aitasid viia ellu minu tervisliku muutuse, mida olen 7 aastat püüdnud teha! Südamest tänulik minu “uue identideedi” eest! 🙂
  • Minu ISCI pere- Kristi, Birgit ja Evelyn! Te olete minu vaimse tervise “tugisambad” ja “hingelinnud” 🙂
  • Maris Viires CV-Online- aitäh, et oled nii äge inimene ning ülimalt mõnus koostööpartner! Me veel teeme tegusid ka 2021 aastal!
  • Walgus Meedia poistele, kes aitasid e-poe üles ehitada ning tööle panna!
  • Signe, Ester, Kaidi– ISCI kooli teekond poleks ilma teieta saanud toimuda! Rikkalik teekond, mis kannab mind pikka aega!
  • Aira Tammemäe, Katrin Oblikas ja ülejäänud Coachingu konverentsi korraldustiim– aitäh selle koostöise õhkkonna ja inspiratsiooni eest!
  • Evelin ja Olesija- põneva teekonna eest persoonibrändingu maailmas!
  • Armsad ESCÜlased– teiega koos muudame maailma!
  • Tartu kursusekaaslastele, tänu kellele on silmaring nii palju avardunud ning jätkuvalt kinnitate, et koostöös peitub jõud!
  • Ja minu vahvatele sõpradele, ilma kelleta ei kujuta oma vaba aega ja puhkust ettegi! Uute tegudeni uuel aastal!

Mõned tsitaadid:

  • Kui midagi ei toimi, siis lõpeta selle tegemine!
  • Sinu suhtumine seab sinu suuna elus!
  • Ilu algab hetkest, kui otsustan olla sina ISE!
  • Kui sa soovid teha kõiki õnnelikuks- mine müü jäätist!
  • Maailm on alati sama. Me näeme seda vaid erinevalt!
  • Õnn ei ole eesmärk, vaid elamise viis!

Olen tänulik selle uskumatu aasta eest. Jätkan kindlasti personaalsete ning vajaduspõhiste programmide disainimisega, otsese kontakti ja virtuaalse maailma kobineerimisega ning enesearendamisega!
Olen jätkuvalt loov, empaatiline ja väärtustan hetke, unistan suurelt ja otsin lahendusi, väärtustan professionaalsust, avatust ja paindlikkust. Usun ka edaspidi, et koostöös peitub jõud ning unistan põnevatest koostöö projektidest!

Teie Jaanika Rannula