7 olulist coachingu kasutegurit

Kas sa tunned vahest, et oled kaotanud sihi silme eest ning ei teagi täpselt, miks oma tööd teed? Või oled saanud ametikõrgendust ning ei oska toime tulla suurenenud vastutuse ja töökoormusega? Sul on mõni probleem, millele kuidagi ei suuda lahendust leida? Sinu meeskond ei järgne sulle ning sul on raskusi oma visiooni edastamisega? Oled alustav ettevõtja ning püüad kujundada oma teekonda? Sa oled juht, kes soovib ellu viia muudatusi, kuid puudu jääb enesekindlusest? Need on vaid mõned näited, kus coaching võib sulle abiks olla.

Coaching on hea viis tulemuslikkuse parandamiseks ning eesmärkide saavutamiseks. Fookuses on inimene, meeskond või ka organisatsioon. Coachingu käigus mõeldakse tulevikule otsides erinevaid võimalusi ja ressursse nende saavutamiseks viies läbi kokkulepitud tegevusi. Peamised märksõnad on motivatsioon, pühendumine, efektiivsus, vastutus, elluviimine ja eneseteadlikkuse kasv.

ICF (International Coaching Federation) definatsiooni kohaselt on coaching inspireeriv ja loominguline partnerlus, mis toetab inimese isiklikku ja/või ametialast kasvu ning toimetulekut muutustega. On olemas palju erinevaid coachingu teenuseid, näiteks äri-, juhtimis-, karjääri-, edu-, stressi-, pere-, tervise- ja heaolu coaching (vaata lähemalt ICF Estonia lehelt ).

Coachingu sessioonid aitavad:

  1. leida iseendas, meeskonnas või organisatsioonis motiveerivaid eesmärke
  2. avastada tugevusi, nõrkusi, takistusi ja võimalusi oma teel
  3. saada teadlikumaks oma võimekusest, probleemidest ning motivaatoritest
  4. luua ja tugevdada protsesse, tegevusplaane või ühtset kommunikatsiooni
  5. suurendada meeskonna ühtsustunnet
  6. väärtustada end ja oma meeskonda
  7. viia läbi muudatusi enda sees, meeskonnas või organisatsioonis

Coach ei ole nõustaja ega ka mentor, kes ütleb, kuidas ja mida teha. Ta on teekaaslane muudatuste teekonnal, kes aitab avastada ja analüüsida iseenda või meeskonna potentsiaali ning tõsta teadlikkust oma tegevustest ja ka vajadustest. Coach inspireerib inimest kasutades erinevaid tehnikaid ja meetodeid, et klient näeks vahest nii ilmselgeid vastuseid, mis igapäeva tegevustest kaduma lähevad.

Coaching on hea võimalus saada mõtetele tagasisidet, leida küsimustele või olukordadele lahendusi, seada uusi sihte, taastada töörõõm ning viia ellu muudatusi endale sobival viisil. See on pikemaajaline protsess, kus kohtutakse regulaarselt 6-12 korda. Esimesel tasuta kohtumisel räägitakse läbi Sinu ootused ja vajadused. Coach omakorda selgitab protsessi sisu lähemalt ning lepitakse kokku eesmärgid ja tegevuskava.

COACHING sobib Sulle, kui vastad kasvõi ühele küsimusele JAH:

  • Kas tunned, et töö sind enam ei motiveeri ning oled nagu surnud ringis?
  • Töö juures on tekkinud konflikt, mida on raske endal lahendada?
  • Sul on uued ülesanded, millele soovid kiiremini vastuseid leida?
  • Tunned end oma uuel positsioonil ebakindlalt?
  • Sul on uus meeskond, kellega soovid head sidet luua? Oma eesmärke selgitada ning ühtset tegevuskava koostada?
  • Sa ei ole kindel oma tugevustes ning soovid suurendada oma teadlikkust?
  • Sinu meeskonnas puudub hea kommunikatsioon ning keegi ei tunne oma vastutust ja rolli eesmärkide saavutamisel?
  • Soovid tugevdada oma ettevõtte turueelist uute töötajate silmis?
  • Eesmärgid ja strateegia on ainult paberil ning soovid neid ka rakendada.

Coache on erinevaid ning protsess väga personaalne. Coachi valikul tasuks kindlasti mõelda, mis on Sinu vajadused, millise inimesega on sul lihtsam suhelda ning missugused on Sinu ootused temale. Hea ülevaate annab kindlasti eelnevate klientide tagasiside, coachi kogemused, haridus ning elulookirjeldus. Soovitan tutvuda mitme erineva coachi taustaga, enne kui valid endale teekaaslase enesearengu teekonnal.

Tekkis huvi?